Zo regelt u een bedrijfshypotheek

Er zijn veel verschillende partijen waar u kunt aankloppen voor een bedrijfshypotheek. Zij hanteren (bijna) allemaal verschillende voorwaarden en rentes. Omdat de onderbouwing en de kwaliteit van de financieringsaanvraag direct invloed hebben op deze rentes, voorwaarden en maandlasten is het raadzaam een onafhankelijk adviseur in te schakelen. Zij weten door hun kennis en ervaring vaak een betere deal te maken wat betreft rente en voorwaarden. Zeker de moeite waard dus.
 
Zelf kunt u bij het oriënteren en afsluiten letten op de volgende punten:
 
1. Aanbieders

Kies een zakelijke hypotheekaanbieder die bij uw organisatie past. Welke dit is, hangt af van de volgende zaken:
  • De specifieke situatie van uw onderneming;
  • Het te financieren bedrijfspand;
  • Het doel van dit bedrijfspand en van de branche waarin u werkt. 
 
2. Inbrengen van eigen geld
Met een zakelijke hypotheek op uw bedrijfspand, kunt u meestal niet 100% financieren. De bank vraagt namelijk 9/10 keer om eigen geld in te leggen, variërend tussen de 15 en 25%. In sommige gevallen hoeft u geen eigen geld in te leggen. Een adviseur kan u hier meer over vertellen.
 
3. U heeft een BV

Als u directeur-grootaandeelhouder bent van een BV, dan heeft u de keuze om het pand te financieren met eigen geld of geld uit uw BV. In het eerste geval bent u privéeigenaar van het pand en in het tweede geval is uw BV eigenaar van het pand.
 
4. Een combinatiepand
Een woning combineren met een bedrijfspand? Dat kan! In sommige gevallen heeft u hiervoor geen bedrijfshypotheek nodig. U koopt het combinatiepand dan privé met een woonhuishypotheek. Heeft het pand een dusdanig zakelijk karakter, dan wordt het een ander verhaal.
 
Meer weten over het afsluiten van een bedrijfshypotheek? Maak dan een afspraak met onze financieel adviseur. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt.