Welke verzekering voor de laadpaal van uw auto?

Steeds meer Nederlanders gaan elektrisch rijden. De een kiest voor een nieuwe auto, de ander tweedehands. Hoe dan ook moet u de auto ergens opladen. De meesten doen dat thuis, maar weet u onder welke verzekering de laadpaal valt? En wat als u een elektrische leaseauto heeft?
 
De meeste elektrische auto-eigenaren laden hun auto thuis op. Krijgt u schade aan uw huis en daarmee ook aan uw laadpaal, is het belangrijk om te weten welke verzekering in uw geval van toepassing is. We onderscheiden drie thuis-oplaad-situaties:
 
1. Opladen op eigen grond
Dan valt de laadpaal onder uw woonhuisverzekering. Geef dit wel altijd even door bij uw maatschappij of tussenpersoon.
 
2. Opladen bij een huurwoning of appartement
Installatie op ‘eigen’ terrein vraagt hierbij om goedkeuring van de verhuurder of VvE. Heeft u goedkeuring? Dan kan de laadpaal worden verzekerd als Huurdersbelang of Eigenaarsbelang binnen uw inboedelverzekering. Dit moet u wel altijd even checken en doorgeven.
 
3. Opladen op de openbare weg
Als u geen plek heeft op eigen terrein kunt u bij de gemeente een openbare laadpaal aanvragen. De voorwaarden hiervan verschillen per gemeente. Kosten bij schade zijn hierbij voor de gemeente.
 
Een elektrische auto op leasebasis? Dan is de kans groot dat de leasemaatschappij de installatie van uw privé-laadpaal regelt. Dat is fijn, maar zelfs als u daar een maandbedrag voor betaalt, bent u na de installatie verantwoordelijk voor eventuele schade. En ja, ook als zakelijke rijder.
 
Zorg er dus altijd voor bij een laadpaal op eigen terrein dat deze binnen uw woonhuisverzekering valt. Staat de laadpaal bij een huur- of een koopappartement? Check dan in hoeverre de inboedelverzekering voldoende dekking biedt.
 
Heeft u nog vragen na het lezen van dit artikel? Bel 0315- 241 353 en maak een afspraak.