Wel of niet verstandig om een smartphone verzekering af te sluiten?

Iedereen krijgt bij het kopen van een nieuwe mobiele telefoon de vraag of u hier direct een verzekering voor wil afsluiten. Vroeger viel telefoonschade onder de inboedelverzekering, maar die tijd is helaas voorbij. Maar is het verstandig om een verzekering af te sluiten bij de aanschaf van een mobiele telefoon? Wij lichten er een aantal punten voor u uit. 
 
Aanvullende dekking inboedelverzekering
Schade aan smartphones valt dus buiten de inboedelverzekering. Dit komt omdat telefoonschade de meest geclaimde producten zijn bij verzekeraars. Dit kost de verzekeraars veel geld en daarom is de dekking bij veel inboedelverzekeringen aangescherpt. Wel bieden sommige verzekeraars een allriskdekking aan waarmee telefoonschade soms wel wordt vergoed. Toch zitten daar ook weer voorwaarden aan verbonden, zoals een eigen risico. Dit betekent dat u een deel van de reparatiekosten zelf moet betalen. Ook kunnen verzekeraars ervoor kiezen om alleen de schade te vergoeden wanneer u uw toestel laat herstellen bij een gecontracteerde reparateur.
 
Kortom: schade aan smartphones valt buiten de inboedelverzekering, zelf vaak als u allrisk verzekerd bent. Wanneer de verzekeraar wel uitkeert bij een allriskverzekering, dan gaat dit vaak alleen om valschade. Bij andere vormen van schade kunt u beter gaan voor een telefoonverzekering. Dan zou uw toestel voor iedere denkbare schade verzekerd moeten zijn.
 
Telefoonverzekering
Voor alle schade verzekerd? Daar staat ook wel een prijskaartje tegenover. Afhankelijk van de aanschafwaarde kost een losse verzekering voor uw mobiele telefoon tussen de zesentwintig euro per maand. Voor die kosten is de telefoon verzekerd tegen val-, stoot-, water- en schade veroorzaakt door anderen. Wanneer u ook dekking wilt voor diefstal en verlies betaalt u hier extra voor. Een smartphoneverzekering heeft vaak ook een eigen risico. Het eerste gedeelte van de reparatie moet u dan alsnog zelf betalen.
 
Daarnaast is het goed om te weten dat telefoonverzekeringen met dagwaardes werken. Wanneer uw telefoon dus splinternieuw is, krijgt u het volledige aankoopbedrag terug, anders niet. Het verschilt per verzekeraar hoe snel de waarde van een smartphone wordt afgeschreven.
 
Al met al, lees alle verzekeringen en polissen altijd goed door. Let op de kleine lettertjes en breng goed in kaart welke voorwaarden aan een bepaalde verzekering hangen. Vanuit daar kunt u de beste keuze maken tussen verzekeringen en of u het nodig vindt om uw mobiele telefoon überhaupt te verzekeren.