Schade veroorzaakt door kinderen, zo zit het!

Met een kind in huis is de kans groot dat er wat kapot gaat. Ze zijn enthousiast en zien nog geen gevaar of risico’s. Zo kleuren zij ongegeneerd heel het nieuwe behang vol of schieten zij met volle kracht de bal dwars door de ruit. Kan gebeuren en hoort erbij zeggen we dan maar, maar wie is hier eigenlijk aansprakelijk voor?
 
Onder het ‘begrip’ kinderen, vallen redelijk wat leeftijden. Wie aansprakelijk is hangt daarom allereest af van de leeftijd van het kind:
  • T/m 13 jaar zijn de ouders volledig aansprakelijk
  • Bij 14 of 15 jaar zijn beide aansprakelijk
  • Vanaf de 16 zijn kinderen zelf aansprakelijk
Aan het laatste puntje zit er echter een ‘maar’. Ouders zijn tot het 17e jaar namelijk wel aansprakelijk als aangetoond kan worden dat zij nalatig waren.
 
De aansprakelijkheid bij schade door een kind kent nog een aantal haakjes en ogen:


De ‘oppas’ is altijd aansprakelijk
Gaat uw kind uit logeren, dan is diegene, waar hij/ zij op dat moment is, aansprakelijk voor de schade. De verzekeraar vindt namelijk dat diegene die de kinderen in de gaten houdt ook de schade op zich moet nemen. Heel soms maken zij hiervoor een uitzondering.
 
Onderdeel van een groep kinderen
Gaat uw kind weleens buitenspelen met andere kinderen? Dan is er een risico dat er iets stuk gaat. Denk aan een bal door een raam of een schommel die afbreekt. Als ouder kunt u in dit geval enkel aansprakelijk gesteld worden als aangetoond kan worden dat uw kind daadwerkelijk deze schade veroorzaakte. Bij kinderen boven de 14 jaar kan de hele groep aansprakelijkheid gesteld worden.
 
Op kamers in de grote stad
Zit uw kind op kamers maar is deze wel nog steeds meeverzekerd op uw eigen polis? Dan kan schade gewoon worden vergoed met uw verzekering. U mag uitwonende kinderen blijven meeverzekeren tot de leeftijd van 27 jaar met als voorwaarde dat ze studeren en niet getrouwd zijn.