Je eerste auto

Het is zover! Je gaat je eerste auto kopen. En daar hoort een autoverzekering bij. Als jonge chauffeur heb je nog geen schadevrije jaren. Je betaalt een vrij hoge premie en hebt vaak een hoog eigen risico bij schade.
 
Jonge mensen betalen de hoogste premies als het gaat om autoverzekeringen. Niet alleen omdat ze nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd, maar ook omdat verzekeraars vaak een extra toeslag op de premie zetten omdat uit cijfers blijkt dat jongeren vaker schade veroorzaken. 
 
Autoverzekering via adviseur
Sommige verzekeraars accepteren jongeren pas vanaf 22 of 24 jaar. Of ze accepteren jongeren alleen wanneer de aanvraag via een financieel adviseur komt. De gedachte daarachter is dat die jou kent en dus het risico op schade beter kan inschatten.
 
Geduld met schadevrije jaren
Hier geldt dat tijd je beste vriend is. Elk jaar zonder schade levert je een schadevrij jaar op, en zodra je 24 wordt, val je bij veel verzekeraars in een andere categorie. Het is overigens niet verstandig om de auto op naam van een van je ouders te zetten en zo te profiteren van een lagere premie. Ten eerste bouw je zo zelf niets op en ten tweede is het niet toegestaan om de verzekering op naam van een ander te sluiten als je in de praktijk zelf de feitelijke bestuurder van de auto bent.
 
Overige factoren voor premie
Aan je leeftijd kun je niet zoveel doen, maar er zijn ook andere elementen die de premie van een autoverzekering bepalen. Een financieel adviseur weet er alles van en kan je vertellen welke voorwaarden in jouw geval en met jouw auto van belang zijn, en welke voorwaarden een minder grote rol spelen.