Het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid

Deze begrippen worden vaak door elkaar gehaald. Dat is begrijpelijk, deze vormen van aansprakelijkheid lijken ook op elkaar. Toch zijn er hele duidelijke én vooral belangrijke verschillen. Welke dat zijn, lichten wij in dit artikel verder toe. Dit doen we aan de hand van drie vragen:
 
1. Wat is (de oorzaak van) de schade?
Het grootste verschil is dat het bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering gaat over de schade die ontstaat door een beroepsfout. Denk aan het maken van een verkeerde berekening als architect waardoor de bouw stil komt te liggen. Deze schade is 9/10 keer vooral financieel, vermogensschade noemt men dit.
 
Bij een bedrijfsaansprakelijkheid gaat het om schade aan spullen of personen. Denk aan een persoon die zichzelf verbrand, of een trailer met voorraad die omvalt.
 
2. Om wat voor beroep gaat het?
Als ondernemer loopt u nou eenmaal het risico op bedrijfsaansprakelijkheid. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een beroepsaansprakelijkheid is een ander verhaal. Dit is voornamelijk het risico voor ondernemers die adviseren en berekeningen maken. Denk aan boekhouders, architecten, makelaars, etc.
 
3. Had de schade voorkomen kunnen worden?
De ene onderneming loopt meer risico op bedrijfsaansprakelijkheid dan de ander, elke situatie is immers anders. Echt tips geven om dit te voorkomen is dan ook lastig. Daarvoor zijn de situaties te verschillend; denk aan een schoonheidsspecialiste t.o.v. een bouwvakker.
 
Bij beroepsaansprakelijkheid is het een ander geval. Om deze schades te voorkomen moet u zich als expert blijven ontwikkelen, verdiepen en altijd professioneel blijven in uw vak. Zo weet u wat u doet en maakt u minder snel een cruciale fout.
 
Er zitten dus wel degelijk verschillen in een beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid. Iedere ondernemer kan wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gebruiken, bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt het een ander verhaal.

Heeft u vragen? Of wilt u met een onafhankelijk adviseur overleggen wat in uw situatie verstandig is? Bel 0315-241 353 en maak een afspraak.