Een eigen huis kopen? Zoveel moet je sparen

Een huis kopen als alleenstaande of als koppel met weinig eigen geld is bijna onmogelijk. Voor alleenstaanden met een modaal inkomen en minimaal 20.000 euro op de spaarrekening is het in 1/3 van de Nederlandse gemeenten onmogelijk om een eigen huis te kopen. De huizenprijzen liggen te hoog voor deze doelgroep en de koppels met weinig eigen geld.

Deze conclusie is getrokken uit een analyse van de eigen geld-kaarten die hypotheekadviessite Independer samen met woonplatform Jumba.nl ontwikkelde voor deze site.

Kostenkoper valt niet meer onder de hypotheek
Een van de grootste redenen dat het kopen van een huis onmogelijk is, is de kostenkoper. Deze wordt niet meer meegefinancierd in de hypotheek. Dit betekent dat dit uit eigen zak betaald moet worden. Zeker nu, tijdens de coronacrisis, draait men iedere euro om, merkt Marga Lankreijer Kos, hypotheekdeskundige van Indepennder. ,,Klanten zijn natuurlijk altijd bewust bezig met hun eigen geld, maar de laatste weken krijgen we veel meer vragen om mee te denken over hoe de investering zo laag mogelijk kan blijven. Een buffer opbouwen is best verstandig in deze tijd. Veel hypotheekverstrekkers stellen als belangrijke voorwaarde dat klanten buffers inbouwen.”