De uitdagingen en hoop op de woningmarkt voor alleenstaanden

Het vinden van een betaalbare koopwoning voor alleenstaanden met een modaal inkomen lijkt op het eerste gezicht haast een onmogelijke opgave. Met slechts 1,1% van het totale huizenaanbod dat voor hen beschikbaar is, voelt het zoeken naar een woning soms als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Dit is wat recent onderzoek van De Hypotheker aantoont.

Als u droomt van een woning in provincies als Flevoland of Utrecht, dan ziet de situatie er nog grimmiger uit met respectievelijk slechts 0,1% en 0,2% van het aanbod dat binnen bereik ligt. Aan de andere kant hebben provincies als Groningen, Limburg, Friesland en Zeeland een iets rooskleuriger beeld, al blijft het aanbod beperkt tot 4-7%.

En wat als u verliefd bent geworden op het bruisende stadsleven in onze grote steden? In Amsterdam komt u als alleenstaande modale verdiener helaas bedrogen uit; het aanbod is nagenoeg nihil. Steden als Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht bieden slechts minimale kansen.

Het probleem
De kern van het probleem? Met een modaal inkomen van €41.500 kan een alleenstaande slechts een hypotheek van ongeveer €171.000 krijgen. Interessant genoeg is dit inkomen onveranderd gebleven sinds 2022.
Toch, ondanks deze ontmoedigende statistieken, is er nog enige hoop. Mark de Rijke van De Hypotheker wijst op een verwachte daling van de hypotheekrente, wat de leencapaciteit enigszins zou kunnen verbeteren. Bovendien, door de recente groei in het woningaanbod en de afname van beleggers op de markt, is er een sprankje licht aan het eind van de tunnel.

Tweeverdieners hebben meer kans
En wat met tweeverdieners? Hier is het nieuws een stuk zonniger. In vergelijking met vorig jaar is hun toegankelijkheid tot de woningmarkt verbeterd van 20,2% naar 24,4%. Vooral in provincies als Groningen, Limburg en Friesland zijn hun kansen flink gestegen. In steden als Den Haag en Rotterdam vinden tweeverdieners het grootste aanbod, terwijl Amsterdam nog steeds achterblijft.

De financiële positie van tweeverdieners is verbeterd dankzij een stijging van het modale inkomen naar €72.000, waardoor ze nu een hypotheek van ongeveer €339.000 kunnen afsluiten. Dit is een sprong van €35.000 ten opzichte van vorig jaar.

Concluderend, hoewel de woningmarkt nog steeds talloze uitdagingen kent, zijn er toch subtiele verschuivingen die enige hoop bieden voor de toekomst. Het is essentieel om alert te blijven, uw opties te onderzoeken en vast te houden aan die droom van een eigen plekje onder de zon.

Bent u op zoek naar uw droomhuis?
En wilt u vooraf weten welke mogelijkheden er zijn voor het afsluiten van een hypotheek, die past bij uw situatie? Bel (0315) 241 353 en maak een afspraak. Wij denken graag met u mee.