Brandschade toch vergoed zonder rookmelder?

Het aantal woningbranden blijft ieder jaar stijgen, dit zou minder moeten worden door de rookmelderplicht die is ingegaan per 1 juli 2022. Vanaf dat moment moet er op elke verdieping in uw huis een rookmelder hangen. Voor verzekeraars is dit voorlopig nog geen reden om de voorwaarden van de inboedel- en/of opstalverzekering aan te passen.

Verzekering blijft geldig
Veel verzekeraars geven aan dat de dekking hetzelfde blijft na 1 juli. Wel attenderen zij hun klanten erop dat het erg belangrijk is om rookmelders op te hangen en maken hen bewust van de gevolgen.

Verzekeraars blijven dus brandschade dekken zoals voorheen, maar gaan wel focussen op het informeren van mensen over de mogelijke gevolgen wanneer u geen rookmelder ophangt.

Handhaving
Wanneer u denkt dat het niet nodig is om op elke verdieping een rookmelder te hangen, dan heeft u het mis. Heeft u vanaf 1 juli uw rookmelders niet op orde, bent u in overtreding. De verwachting is niet dat gemeenten vanaf 1 juli alle woningen gaan controleren en boetes gaan uitdelen. Wel is de kans erg groot dat dit steekproefsgewijs gaat gebeuren.

Bij nieuwbouwwoningen waren er al langer regels voor het ophangen van rookmelders. Bij oudere huizen waren hier nog geen regels aan verbonden. Waar nu dus verandering in is gekomen.

Wanneer u een huis huurt, is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder dat alle rookmelders in orde zijn.