Aan het klussen? Dit is niet verzekerd!

In 2020 werd er in Nederland volop verbouwd en geklust. Leuk, maar er gaat ook regelmatig wat mis. Weet waar u van tevoren aan begint door uzelf goed in te lezen over wat wel en juist niet verzekerd wordt door uw verzekeraar.
 
Klussen brengt namelijk de nodige risico’s met zich mee, er kan van alles fout gaan. Dat ene gat net op de verkeerde plek, een keukenblad dat afbreekt, een muur die toch dragend blijkt te zijn en ga zo maar door. Door de lockdown gingen steeds meer Nederlanders zelf aan de slag. Het scheelt u vaak veel geld, maar daardoor loopt u wel meer risico. Zo wordt schade die ontstaat door u of een gezinslid niet vergoed door de verzekeraar, het valt namelijk niet onder de aansprakelijkheidsverzekering.
 
Niet alleen bij uzelf of een gezinslid is dit het geval. Negen van de tien keer is er ook geen dekking wanneer een vriend of kennis u helpt. Is er in de AVP een ‘vriendendienstclausule’ opgenomen dan mag u hen wel aansprakelijk stellen. Vaak heeft u dan wel te maken met een maximale dekking variërend van € 12.500,- tot € 25.000,-.
 
Hoe zit het met de inboedel?
In Jip en Janneke taal zijn de spullen die behoren tot uw inboedel ‘alle spullen die u kunt verplaatsten in en rondom uw huis’. Dus dingen die vastzitten behoren niet tot de inboedel, denk aan inbouwapparatuur of een gelijmde parketvloer. Deze ‘spullen’ vallen onder de opstalverzekering.
 
Als er iets direct door het klussen defect raakt, wordt dit niet gedekt. Ook niet bij een uitgebreide opstalverzekering; hiervoor geldt alleen schade door diefstal, brand en storm.
 
Kortom, er wordt niet veel gedekt wanneer u zelf aan het klussen gaat. Kijk dus vooraf goed wat wel en/of niet verzekerd is voordat u begint met klussen. Dit kan u veel kosten schelen.